Almás pite

Hozzávalók:
Mázhoz
tojásfehérje
cukor
Tésztához
2 és 1/2 bögre liszt
csipet só
1cs sütőpor
18,5dkg vaj
1ek cukor
1 tojássárgája
1 ek hidegvíz
Töltelékhez
6-7 db alma
1/2 bögre cukor
2ek zsemlemorzsa
1tk fahéj
1tk gyömbér
3db csillagánizs
Öntethez
1/2l tej
3 ek cukor
1 rúd vanília
3 tojássárgája

Szitáljuk össze a lisztet,  a sütőport ès a sót. Tegyük bele a felkockázott szobahőmérsékletű vajat, ès kézzel keverjük össze. Tegyük hozzà a cukrot, a tojássárgáját, ès a vizet, és jól dolgozzuk össze. Gyúrjunk belőle egy golyót, csomagoljuk be, és tegyük fèl órára a hűtőbe. Közben pucoljuk, és szeleteljük vékonyra az almát. Ha megvagyunk, keverjük hozzá a cukrot és a fűszereket, kivéve a csillagánizst. Vegyük elő a tésztát a hűtőből. Fogjunk egy 23 cm átmérőjű pités tálat, nyújtsuk ki a tészta 2/3-át, és tegyük a tálba. Helyezzük a tésztára az almát, tegyük rá a csillagánizst. Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és fedjük le a pitét. Kenjük meg a tojásfehérjével, és szórjuk meg cukorral. Vágjunk bele lyukakat, hogy a nedvesség eltávozzon, majd süssük előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten egy-másfél órát.
Tegyük fel a tejet egy lábasban egy kanál cukorral, és a kikapart vanìliával a tűzre. Keverjük ki a tojások sárgáját a maradék cukorral, és ha a tej forrni kezd, öntsük bele, majd főzzük közepesen sűrűre.
A kész almáspitét tálaláskor ezzel öntsük le. Egészen új élmèny lesz tőle a süteményünk! 🙂
image

Hozzászólás