Karácsonyi csiga

image

Ez a sütemény a fahéjas csiga egy karácsonyi változata.

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg vaj (olvasztott)
  • 2 tk fahéj
  • csipet só
  • 4 tojássárgája

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 ek méz
  • 4 ek barnacukor
  • 0,5 tk gyömbér
  • 1 tk fahéj
  • 0,5 tk kardamom
  • csipet szerecsendió
  • 0,5 tk szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 tojás a kenéshez

Az élesztőt futassuk fel a tejben és a cukorban. Tegyük egy tálba a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze a felfuttatott élesztővel. Ha szépen összeállt a tészta, tegyük meleg helyre, és hagyjuk a duplájára kelni. Ha a tészta megkelt, gyúrjuk át, és kelesszük meg mégegyszer.  Ezután nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, és kenjük meg mézzel (picit melegítsük meg, hogy kenhetőbb legyen). Ezután szójuk rá a cukrot, a fűszereket, és a citrushéjakat, tekerjük fel. A rúdból vágjunk másfél cm széles csigákat, és helyezzük őket egy kivajazott, kilisztezett tepsibe nagyjából 1 cm távolságra egymástól. Kenjük meg a tetejüket tojással, és tegyük a sütőbe 180 fokon kb fél órára. Jó étvágyat!

Hozzászólás