Ez a sütemény a fahéjas csiga egy karácsonyi változata.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 15 dkg vaj (olvasztott)
- 2 tk fahéj
- csipet só
- 4 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 ek méz
- 4 ek barnacukor
- 0,5 tk gyömbér
- 1 tk fahéj
- 0,5 tk kardamom
- csipet szerecsendió
- 0,5 tk szegfűszeg
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tojás a kenéshez
Az élesztőt futassuk fel a tejben és a cukorban. Tegyük egy tálba a többi hozzávalót, és gyúrjuk össze a felfuttatott élesztővel. Ha szépen összeállt a tészta, tegyük meleg helyre, és hagyjuk a duplájára kelni. Ha a tészta megkelt, gyúrjuk át, és kelesszük meg mégegyszer. Ezután nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, és kenjük meg mézzel (picit melegítsük meg, hogy kenhetőbb legyen). Ezután szójuk rá a cukrot, a fűszereket, és a citrushéjakat, tekerjük fel. A rúdból vágjunk másfél cm széles csigákat, és helyezzük őket egy kivajazott, kilisztezett tepsibe nagyjából 1 cm távolságra egymástól. Kenjük meg a tetejüket tojással, és tegyük a sütőbe 180 fokon kb fél órára. Jó étvágyat!
Hozzászólás